Mezen

Paridae

Mezen zijn kleine vogels met een dicht, zacht verenkleed, dat vaak grijs of bruin van kleur is met een zwart met wit, blauw en gele tekening. Het voedsel van mezen bestaat voornamelijk uit insecten, maar ook zaden en vruchten worden gegeten. De meeste mezen broeden slechts één keer per jaar, maar leggen dan wel tot 15 eieren per nest.

De familie is opgedeeld in drie onderfamilies, waarvan de meeste in Nederland voorkomende soorten ingedeeld zijn in de onderfamilie Parinae. De andere twee onderfamilies zijn de buidelmezen (Remizinae) en de staartmezen (Aegithalinae).

De familie van Mezen bestaat wereldwijd uit 65 soorten, waarvan er 8 besproken worden op deze website.

 Buidelmees (Remiz pendulinus)
 Glanskop (Parus palustris)
 Koolmees (Parus major)
 Kuifmees (Parus cristatus)
 Matkop (Parus montanus)
 Pimpelmees (Parus caeruleus)
 Staartmees (Aegithalos caudatus)
 Zwarte mees (Parus ater)