Baardman

Panurus biarmicus

Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Diksnavelmezen (Paradoxornithidae)
Lengte:14 tot 15,5 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Biotoop:
Moeras
Toelichting
Periode:
Het gehele jaar
Toelichting
Aantal broedparen:Ruim 1.000
Toename of afname:Lichte toename

Kenmerken

Het verenkleed is voornamelijk kaneelbruin van kleur
Het mannetje heeft een lichtgrijze kop
Onder het oog van het mannetje bevindt zich een brede, zwarte snorstreep
De staart is lang
De kleur van de snavel varieert van geel tot donkerbruin
Het vrouwtje heeft soms een aantal donkere strepen op de rug

Omschrijving

Het vrouwtje van de baardman is minder opvallend gekleurd dan het mannetje, maar is toch goed herkenbaar door de kaneelbruine kleur en de lange staart. Door de blauwgrijze kop met de zwarte snorstreep is het mannetje met geen enkele andere vogel te verwarren.

De baardman is sterk afhankelijk van de aanwezigheid van uitgestrekte rietvelden. Door het droogleggen van veel moerassen verdween de vogel echter grotendeels uit Nederland. Na de inpoldering van Flevoland ontstonden in het drooggevallen gebied weer grote rietvelden, wat leidde tot een sterke toename in het aantal baardmannen. Toen veel van deze rietvelden uiteindelijk plaats moesten maken voor landbouw, ging de populatie weer snel in aantal achteruit. De grootte van de populatie baardmannen hangt sterk af van het weer, in goede zomers brengt ieder broedpaar verschillende nesten met jongen groot, terwijl in strenge winters vaak grote aantallen vogels sterven.

De baardman wordt algemeen gerekend tot de familie van de diksnavelmezen (Paradoxornithidae), maar wordt soms ingedeeld bij de familie van de Timalia's (timaliidae) of de familie van de mezen (Paridae).