Boerenzwaluw

Hirundo rustica

Orde:Zangvogels (Passeriformes)
Familie:Zwaluwen (Hirundinidae)
Lengte:18 tot 20 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Spanwijdte:32 tot 34 cm
Biotoop:
Stedelijk gebied
Moeras
Agrarisch gebied
Toelichting
Periode:
Zomergast
Doortrekker
Toelichting
Aantal broedparen:100.000 tot 200.000
Toename of afname:Lichte toename
Bijzonderheden:De boerenzwaluw staat op de rode lijst.

Kenmerken

Het voorhoofd en de keel zijn roodbruin van kleur
De bovenzijde is glanzend blauwzwart van kleur
De onderzijde is roomwit
Er is een bruinrode keelvlek aanwezig
De staart heeft lange punten en is diep gevorkt

Omschrijving

De boerenzwaluw en de huiszwaluw zijn de meest voorkomende zwaluwen in Nederland en België. De boerenzwaluw onderscheidt zich van de huiszwaluw door de bruinrode keel en voorhoofd en in de vlucht door de veel dieper gevorkte staart. Het mannetje is van het vrouwtje te onderscheiden door de langere buitenste staartpennen. De boerenzwaluw is een behendige vlieger die zich in de vlucht maar met moeite laat volgen. Insecten vormen het voornaamste voedsel en worden in de vlucht gevangen. De gevangen insecten blijven hangen in de snavelborstels, borstelige haren bij de snavelwortel. Afhankelijk van het weer jaagt de boerenzwaluw hoog in de lucht of laag bij de grond.

Het nest van de boerenzwaluw is gemaakt van modder en plantenresten en wordt vrijwel altijd tegen een gebouw gemetseld. De boerenzwaluw overwintert in Afrika ten zuiden van de Sahara. De vogel vormt dan grote zwermen, meestal samen met andere zwaluwen.

Zie ook: Huiszwaluw en Oeverzwaluw

Meer informatie over de boerenzwaluw is ook te vinden op Boerenzwaluw Project Nederland.