Eider

Somateria mollissima

Orde:Eendvogels (Anseriformes)
Familie:Eenden (Anatidae)
Lengte:60 tot 70 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Biotoop:
Zee en kust
Rotsachtige kusten en eilanden
Toelichting
Periode:
Het gehele jaar
Toelichting
Aantal broedparen:Ongeveer 5.000
Toename of afname:Lichte afname

Kenmerken

De bovenzijde van het mannetje is wit, de buik is zwart
De kruin van het mannetje is zwart
Op de zijkanten van het achterhoofd bevindt zich bij het mannetje een groene vlek
De snavel loopt vloeiend over in het voorhoofd
Het vrouwtje is bruin met zwarte strepen

Omschrijving

Door de enigszins vreemd aandoende hoofd en snavel is de eider een opvallende vogel. Het mannetje is bovendien het grootste gedeelte van het jaar opvallend zwartwit gekleurd. Alleen in de zomer verliest het mannetje zijn prachtkleed en is dan geheel donker gekleurd met maar weinig wit. Jonge mannetjes laten hun prachtkleed pas zien als ze al een jaar of vier oud zijn, tot die tijd is het verenkleed bedekt met grijze en bruine vlekken.

Eiders zijn zee-eenden die duikend hun voedsel zoals mossels en kokkels bemachtigen en deze vervolgens in het geheel doorslikken. In tegenstelling tot veel andere eenden maken eiders tijdens het duiken ook gebruik van hun vleugels.

In Nederland broeden eiders in het waddengebied, maar meestal ligt het broedgebied verder noordelijk. Om de eieren in deze gebieden tegen de kou te beschermen, verwerken de vrouwtjes donsveren in het nest. Voordat ze gaat broeden bouwt het vrouwtje eerst een flinke vetreserve op, zodat ze vervolgens een maand lang kan broeden zonder in deze periode te eten.

Zie ook: Wilde eend, Grauwe gans, Kuifeend, Slobeend en Brandgans