Grauwe gors

Miliaria calandra

Orde:Zangvogels (Passeriformes)
Familie:Gorzen (Emberizidae)
Lengte:16 tot 19 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Biotoop:
Agrarisch gebied
Toelichting
Periode:
Het gehele jaar
Toelichting
Aantal broedparen:Nog enkele paren
Toename of afname:Sterke afname
Bijzonderheden:De grauwe gors staat op de rode lijst.

Kenmerken

De bovenzijde is grijsbruin gekleurd
De onderzijde is lichter van kleur
De rug, buik en flanken zijn getekend met donkere strepen

Omschrijving

De grauwe gors heeft een grijsbruin verenkleed met een donkere tekening. De onderzijde is lichter van kleur en bedekt met fijnere strepen dan de bovenzijde. Door het onopvallende verenkleed is de grauwe gors het beste te herkennen aan de zang. De zang begint met een aantal korte tonen en gaat dan over in een snelle opeenvolging van nog kortere tonen met een variabele toonhoogte.

Het nest van de grauwe gors bevindt zich meestal op de grond, maar wordt soms ook in een lage struik gebouwd. De vogel geeft de voorkeur aan kleinschalige landbouwgebieden met voldoende beschutting. Tegenwoordig broedt de grauwe gors op een enkele uitzondering na in Nederland alleen nog in Limburg en Zeeuws-Vlaanderen.

Zie ook: Rietgors, Geelgors, Ortolaan, IJsgors en Sneeuwgors