Knobbelzwaan

Cygnus olor

Orde:Eendvogels (Anseriformes)
Familie:Eenden (Anatidae)
Lengte:140 tot 160 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Spanwijdte:200 tot 240 cm
Biotoop:
Moeras
Zee en kust
Agrarisch gebied
Meren
Rivieren
Toelichting
Periode:
Het gehele jaar
Toelichting
Aantal broedparen:Ruim 5.000
Toename of afname:Constant

Kenmerken

Het verenkleed is geheel wit van kleur
De hals is lang en doorgaans in een S-vorm gebogen
De snavel is oranje met een zwarte basis
Op het voorhoofd bevindt zich een zwarte knobbel

Omschrijving

Volwassen knobbelzwanen hebben een helder wit verenkleed met boven de snavel een duidelijk zichtbare knobbel. Bij mannetjes is deze knobbel, met name in het voorjaar, duidelijk groter dan de knobbel bij het vrouwtje. Bij jonge vogels ontbreekt deze knobbel en is het verenkleed nog bruin in plaats van wit. Pas nadat de jonge vogel volgroeid is, kleurt het verenkleed langzaam wit.

Met een spanwijdte tot bijna 2,5 meter is de knobbelzwaan de grootste vogel uit de familie van de eenden en één van de grootste vliegende vogels ter wereld. Hoewel de knobbelzwaan uitstekend kan vliegen, heeft de vogel grote moeite met opstijgen. Tijdens iedere vleugelslag is een fluitend geluid te horen.

De vogel bouwt een zeer groot nest van riet langs de oever van het water. Terwijl het vrouwtje broedt, verdedigt het mannetje een groot territorium rondom het nest, hierbij kan de vogel zich zeer agressief gedragen.

Zie ook: Wilde zwaan, Kleine zwaan, Wilde eend, Grauwe gans en Kuifeend