Krooneend

Netta rufina

Orde:Eendvogels (Anseriformes)
Familie:Eenden (Anatidae)
Lengte:53 tot 57 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Biotoop:
Moeras
Meren
Toelichting
Periode:
Het gehele jaar
Zomergast
Wintergast
Toelichting
Aantal broedparen:Ongeveer 500
Toename of afname:Sterke toename

Kenmerken

Het mannetje heeft een dikke, roodbruine kop
De borst en de buik van het mannetje zijn zwart, de rug is grijs en de flanken zijn wit
De snavel van het mannetje is rood van kleur
Het verenkleed van het vrouwtje is bruin
De kop van het vrouwtje is donkerbruin met vaalwitte wangen en keel

Omschrijving

Bij de krooneend heeft het mannetje een roodbruine kop met opstaande veren, waardoor de kop erg dik lijkt. In de zomer verliest het mannetje de fraaie kleuren en ook de opstaande veren op de kop vallen uit. Totdat het prachtkleed in de herfst terug komt, lijkt het mannetje op het vrouwtje, maar is nog steeds te onderscheiden door de rode snavel.

Het voedsel van de krooneend bestaat vooral uit planten die grondelend maar ook duikend verkregen worden. Slechts weinig krooneenden broeden in Nederland en de vogels die de zomer doorbrengen in Nederland trekken in de winter voor een groot gedeelte naar het Middellandse Zee gebied. De krooneenden die in Nederland blijven, krijgen 's winters gezelschap van vogels uit het noorden, zodat ook dan op de grotere meren vaak krooneenden te zien zijn.

Zie ook: Wilde eend, Grauwe gans, Kuifeend, Slobeend en Brandgans