Nachtzwaluw

Caprimulgus europaeus

Orde:Nachtzwaluwachtigen (Caprimulgiformes)
Familie:Nachtzwaluwen (Caprimulgidae)
Lengte:26 tot 28 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Biotoop:
Struiken
Loofbossen
Naaldbossen
Heide en veld
Duinen
Toelichting
Periode:
Zomergast
Toelichting
Aantal broedparen:Minder dan 2.000
Toename of afname:Sterke toename
Bijzonderheden:De nachtzwaluw staat op de rode lijst.

Kenmerken

De bovenzijde is bruin van kleur met een witte tekening
De onderzijde is bruin en gestreept
Bij het mannetje bevinden zich witte vlekken op de vleugeluiteinden en het uiteinde van de staart

Omschrijving

Het verenkleed van de nachtzwaluw heeft een bruine kleur met een witte tekening, waardoor de vogel nauwelijks zichtbaar is op een ondergrond zoals boomschors of bladeren. De nachtzwaluw is alleen actief in de schemering en 's nachts. De vogel maakt overdag gebruik van de schutkleur door zich tegen de grond of een boomtak te drukken.

Het voedsel van de nachtzwaluw bestaat vrijwel alleen uit insecten, die in de vlucht gevangen worden, hiervoor kan de snavel erg ver opengesperd worden. De vogel is in Nederland sterk achteruit gegaan en broedt nog maar in weinig streken. In de winter trekt de vogel naar Afrika.

Een oude naam voor de nachtzwaluw is geitenmelker, omdat men dacht dat de vogel 's nachts bij schapen en geiten melk dronk. De nachtzwaluw had deze reputatie te danken aan de wijd open te sperren snavel en het verscholen leven dat de vogel leidt.