Nonnetje

Mergellus albellus

Orde:Eendvogels (Anseriformes)
Familie:Eenden (Anatidae)
Lengte:38 tot 44 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Biotoop:
Moeras
Zee en kust
Meren
Rivieren
Toelichting
Periode:
Wintergast
Toelichting
Aantal broedparen:Hooguit enkele paren

Kenmerken

Het verenkleed van het mannetje is wit met enkele zwarte lijnen
Tussen het oog en de snavel van het mannetje bevindt zich een zwarte vlek
De flanken van het mannetje zijn grijs van kleur
Het vrouwtje heeft een grotendeels grijs verenkleed
Het vrouwtje heeft een roodbruine kop met witte wangen

Omschrijving

Bij het nonnetje is vooral het mannetje een zeer opvallende en goed te herkennen vogel. Het verenkleed is grotendeels wit met enkele dunne, zwarte lijnen en een zwarte vlek rond het oog. Dankzij de roodbruine kop met witte wangen en keel is ook het vrouwtje goed te herkennen. In de zomer verliest het mannetje tijdelijk het prachtkleed en lijkt dan veel op het vrouwtje, maar heeft dan wel meer wit op de vleugels.

Het nonnetje is in Nederland een echte wintergast die 's winters vooral rond het IJsselmeer vaak in groepen te zien is. De vogel broedt in het noorden van Scandinavië en Rusland, en bouwt het nest langs de oever van meertjes in het bos. Het nest wordt gebouwd in een boomholte en wordt bekleed met dons om de eieren tegen de kou te beschermen.

Zie ook: Brilduiker, Wilde eend, Grauwe gans, Kuifeend en Slobeend