Notenkraker

Nucifraga caryocatactes

Orde:Zangvogels (Passeriformes)
Familie:Kraaien (Corvidae)
Lengte:32 tot 35 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Biotoop:
Naaldbossen
Toelichting
Periode:
Dwaalgast
Toelichting
Aantal broedparen:Geen

Kenmerken

Het verenkleed is bruin en voorzien van talrijke witte stippen
De vleugels zijn bijna geheel zwart
De dekveren onder de staart zijn wit
De eindband van de staart is wit

Omschrijving

De notenkraker is een kraaiachtige met een bruin verenkleed met opvallende, witte stippen en een rechte, stevige snavel. De vlucht is onregelmatig, waarbij vooral de witte eindband aan de verder donkere staart opvalt.

Het voedsel van de notenkraker bestaat voornamelijk uit noten en zaden van naaldbomen. Net als de aanverwante gaai legt ook de notenkraker een wintervoorraad aan.

Er zijn twee ondersoorten, de diksnavelige notenkraker (Nucifraga caryocatactes macrorhynchus) leeft voornamelijk in de Alpen, en is een dwaalgast in Nederland en België. De dunsnavelige notenkraker (Nucifraga caryocatactes caryocatactes) heeft een dunnere snavel en leeft voornamelijk in de bergbossen van noordelijk Europa en Azië, in sommige jaren vindt een grote invasie van deze vogels plaats.

Zie ook: Gaai, Kauw, Zwarte kraai, Roek en Ekster