Oehoe

Bubo bubo

Orde:Uilen (Strigiformes)
Familie:Uilen (Strigidae)
Lengte:59 tot 73 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Spanwijdte:140 tot 170 cm
Biotoop:
Gebergte
Loofbossen
Naaldbossen
Toelichting
Periode:
Zeldzaam
Toelichting
Aantal broedparen:Enkele paren
Toename of afname:Lichte toename

Kenmerken

Het verenkleed is bruin met donkere vlekken
De kop is erg breed en bevindt zich gelijk boven het lichaam
Op de kop bevinden zich twee opvallende oorpluimen
De ogen zijn groot en geel of oranje van kleur
Om de ogen bevindt zich een krans van veertjes
De vleugels zijn breed, lang en afgerond

Omschrijving

De oehoe is een zeer grote uil met een indrukwekkende gestalte. De grootte weet de vogel te benadrukken door de veren van de vleugels als een waaier op te zetten. De meeste voedselconcurrenten worden dan ook zonder veel problemen uit het territorium verjaagd. De roep van de oehoe is een oehoe dat op grote afstand te horen is. Aan deze roep heeft de vogel zijn naam te danken.

De oehoe is actief tijdens de schemering, maar vooral ook 's nachts. Vanaf een zitpost of een zoekvlucht wordt gejaagd op een grote verscheidenheid aan zoogdieren en vogels.

In Europa is de oehoe de laatste decennia sterk achteruit gegaan. Mede dankzij grootschalige herintroductieprojecten in met name Duitsland herstelt de soort zich tegenwoordig weer. In Nederland broedt de vogel weer in zeer kleine getallen in het zuiden van Limburg.

Zie ook: Steenuil, Ransuil, Bosuil, Velduil en Ruigpootuil

Meer informatie over de oehoe is te vinden op Oehoe werkgroep Nederland.