Pijlstaart

Anas acuta

Orde:Eendvogels (Anseriformes)
Familie:Eenden (Anatidae)
Lengte:51 tot 62 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Biotoop:
Moeras
Zee en kust
Meren
Toelichting
Periode:
Wintergast
Doortrekker
Toelichting
Aantal broedparen:Enkele tientallen
Bijzonderheden:De pijlstaart staat op de rode lijst.

Kenmerken

De kop van het mannetje is donkerbruin van kleur
De borst van het mannetje is wit en loopt als een witte streep door in de kop
De staartveren zijn vooral bij het mannetje zeer lang
Het mannetje in het winterkleed is net als het vrouwtje onopvallend bruin gekleurd

Omschrijving

De pijlstaart is een slanke eend, waarbij de mannetjes verlengde staartveren hebben, waardoor de vogel nog slanker lijkt. Door deze staartveren maar ook door de donkerbruine kop is het mannetje goed herkenbaar. Het vrouwtje is veel minder opvallend en lijkt op het vrouwtje van de wilde eend. De kop is echter donkerder en de snavel is zwart, verder zijn ook de staartveren langer. Vanaf de zomer tot in het najaar heeft het mannetje in plaats van het prachtkleed een bruin gevlekt eclipskleed dat er net zo uit ziet als het verenkleed van het vrouwtje.

In Nederland broeden jaarlijks hoogstens enkele tientallen paartjes pijlstaarten, de meeste vogels broeden in de taiga- en toendragebieden van Noord-Europa en Rusland. Pijlstaarten uit deze gebieden overwinteren echter voor een gedeelte in Nederland, of trekken via Nederland naar Zuid-Europa of Afrika. Met name aan de kust kunnen in de winter soms grote groepen pijlstaarten gezien worden.

Zie ook: Wilde eend, Slobeend, Wintertaling, Zomertaling en Grauwe gans