Roodkopklauwier

Lanius senator

Orde:Zangvogels (Passeriformes)
Familie:Klauwieren (Laniidae)
Lengte:17 tot 19 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Biotoop:
Agrarisch gebied
Struiken
Toelichting
Periode:
Zeldzaam
Zomergast
Toelichting
Aantal broedparen:Geen
Bijzonderheden:De roodkopklauwier staat op de rode lijst.

Kenmerken

De bovenzijde is donkerbruin of zwart van kleur
De onderzijde is vaalwit
Het achterhoofd is roodbruin van kleur
Er is een brede, zwarte oogstreep aanwezig
De schouder en een deel van de vleugels zijn wit
Het vrouwtje is minder fel gekleurd dan het mannetje

Omschrijving

De roodkopklauwier is door het zwart met witte verenkleed, het rode achterhoofd en de brede, zwarte oogstreep goed te herkennen. het vrouwtje is minder helder gekleurd dan het mannetje, de rug is donkerbruin in plaats van zwart en ook de oogstreep is minder duidelijk zichtbaar. Het voedsel van de roodkopklauwier bestaat uit grote insecten die de vogel vast spietst op scherpe voorwerpen zoals doorns van struiken en prikkeldraad.

In Nederland is de roodkopklauwier is broedvogel verdwenen, vooral door het verdwijnen van hoogstammige boomgaarden. De vogels broeden in Europa voornamelijk rond het Middellandse-Zeegebied en overwinteren in Afrika.

Zie ook: Grauwe klauwier, Klapekster en Kleine klapekster