Sneeuwvink

Montifringilla nivalis

Orde:Zangvogels (Passeriformes)
Familie:Wevervogels (Ploceidae)
Lengte:16 tot 19 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Biotoop:
Gebergte
Toelichting
Periode:
Dwaalgast
Toelichting
Aantal broedparen:Geen

Kenmerken

De bovenzijde is bruin van kleur
De onderzijde is licht grijs tot wit
In het zomerkleed heeft het mannetje een grijze kop
De staartzijden zijn wit van kleur
De vleugels zijn gedeeltelijk zwart en gedeeltelijk wit van kleur

Omschrijving

De sneeuwvink doet denken aan een vink, maar behoort toch tot de wevervogels, de vogelfamilie waartoe ook de huismus behoort. In de vlucht is duidelijk te zien dat de staart en een gedeelte van de vleugels wit zijn.

De sneeuwvink bouwt zijn nest bij voorkeur in rotsspleten, onder rotsen of in gebouwen. Om de jongen tegen de kou te beschermen is het nest aan de binnenkant voorzien van een dichte laag veertjes, haren en mos. De sneeuwvink broedt in Europa vooral in de Alpen, op meer dan 1800 meter hoogte, boven de boomgrens. In de winter verplaatst de vogel zich naar lager gelegen gebied, dan kan bij hoge uitzondering ook Nederland aangedaan worden.

Zie ook: Vink, Huismus en Ringmus