Steenarend

Aquila chrysaetos

Orde:Roofvogels (Falconiformes)
Familie:Sperwers (Accipitridae)
Lengte:80 tot 93 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Spanwijdte:190 tot 230 cm
Biotoop:
Gebergte
Toelichting
Periode:
Dwaalgast
Toelichting
Aantal broedparen:Geen

Kenmerken

Het verenkleed is voornamelijk donkerbruin
Het achterhoofd is geelbruin van kleur
De haaksnavel is fors

Omschrijving

Vooral jonge steenarenden zijn makkelijk te verwarren met de zeearend. In tegenstelling tot volwassen vogels hebben jonge steenarenden namelijk net als de zeearend een witte staart. De steenarend is dan te onderscheiden door de brede, zwarte eindband aan de staart. Het voedsel bestaat voornamelijk uit aas, vogels en zoogdieren tot de grootte van een ree. De steenarend cirkelt geregeld op grote hoogte, speurend naar dode dieren.

De vogel broedt met name in berggebieden zoals de Alpen, waar een nest gebouwd wordt in een ondiepe nis of soms een hoge boom. Jonge vogels zijn minder sterk gebonden aan gebergten en doen dan soms als dwaalgast Nederland aan.

Zie ook: Zeearend, Buizerd, Sperwer, Havik en Bruine kiekendief