Steenuil

Athene noctua

Orde:Uilen (Strigiformes)
Familie:Uilen (Strigidae)
Lengte:23 tot 28 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Biotoop:
Agrarisch gebied
Toelichting
Periode:
Het gehele jaar
Toelichting
Aantal broedparen:Ruim 5.000
Toename of afname:Constant
Bijzonderheden:De steenuil staat op de rode lijst.

Kenmerken

De bovenzijde is grijsbruin met lichte vlekken
De onderzijde is vaalwit met grijze vlekken
De kop is breed en plat
De ogen zijn geel van kleur en bevinden zich aan de voorkant van de kop
De staart is kort

Omschrijving

In tegenstelling tot veel andere uilen is de steenuil soms ook overdag actief. De vogel verblijft meestal in de buurt van bomen en jaagt vanaf een zitpost op prooidieren als muizen reptielen en amfibieën. De vogel jaagt vaak vanaf een zitpost in een boom of op een paaltje. De steenuil heeft een opvallende, golvende vlucht. De roep is een herkenbaar kieuw en is ook overdag te horen. Het nest wordt gebouwd in knotwilgen, oude schuren en in speciale nestkasten.

Met name door het verdwijnen van veel boomgaarden en houtwallen is het aantal steenuilen in Nederland de laatste decennia sterk achteruit gegaan. Ondanks intensieve pogingen om de populatie te herstellen gaat de soort nog steeds in aantal achteruit.

Zie ook: Bosuil, Ransuil, Velduil, Oehoe en Ruigpootuil

Meer informatie over de steenuil is ook te vinden op STeenuil Overleg NEderland (STONE).