Topper

Aythya marila

Orde:Eendvogels (Anseriformes)
Familie:Eenden (Anatidae)
Lengte:42 tot 51 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Biotoop:
Zee en kust
Meren
Toelichting
Periode:
Wintergast
Doortrekker
Toelichting
Aantal broedparen:Geen

Kenmerken

Het verenkleed van het mannetje zwart met witte flanken, buik en rug
Het vrouwtje is donkerbruin van kleur
Het vrouwtje heeft een brede witte ring rond de snavelbasis
De snavel is blauwgrijs met een kleine zwarte punt

Omschrijving

De topper lijkt op de in Nederland meer algemene kuifeend. Het mannetje is de onderscheiden door het ontbreken van de kuif en door het doorzetten van de witte flanken in een witte rug met kleine zwarte vlekken. Het vrouwtje is te herkennen aan de brede witte ring rond de snavel.

Het nest wordt doorgaans gebouwd onder overhangende struiken. Het vrouwtje bebroedt de eieren, maar verlaat de jongen nog voor deze kunnen vliegen.

De topper broedt voornamelijk in de kustgebieden van Scandinavië en is 's zomers slechts zeer zelden in Nederland te zien. In de winter trekken toppers vanuit Scandinavië naar de kusten en binnenwateren rond de Noordzee en de Middellandse Zee, ook in Nederland zijn dan vaak grote groepen toppers te zien.

Zie ook: Kuifeend, Tafeleend, Witoogeend, Wilde eend en Grauwe gans