Torenvalk

Falco tinnunculus

Orde:Roofvogels (Falconiformes)
Familie:Valken (Falconidae)
Lengte:31 tot 37 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Spanwijdte:70 tot 80 cm
Biotoop:
Agrarisch gebied
Loofbossen
Naaldbossen
Heide en veld
Toelichting
Periode:
Het gehele jaar
Doortrekker
Toelichting
Aantal broedparen:Ruim 5.000
Toename of afname:Lichte afname

Kenmerken

De rug is lichtbruin van kleur
De rug is bij het mannetje getekend met donkere vlekken, bij het vrouwtje met donkere dwarsbanden
De slagpennen zijn donkerbruin gekleurd
De staart is voorzien van een donkere eindband en bij het mannetje grijs
De kop van het mannetje is grijs

Omschrijving

De rug van de torenvalk is roodbruin van kleur en bedekt met een donkere tekening. Het mannetje is van het vrouwtje te onderscheiden door de grijze kop en de grijze staart. Op de staart van het vrouwtje bevinden zich donkere dwarsbanden, maar de staart van beide geslachten is voorzien van een zwarte eindband.

In de vlucht valt de torenvalk vooral op door de korte, spitse vleugels en de lange rechte staart. Ook hangt de vogel vaak biddend in de lucht, waarbij door een gespreide staart en het klapwieken van de vleugels dezelfde positie aangehouden wordt. Door stil in de lucht te hangen kan de vogel bewegingen op de grond gemakkelijker opsporen, waarna de prooi zoals muizen vanuit een stootduik gevangen wordt.

Het nest wordt vaak gebouwd op de restanten van een oud nest van bijvoorbeeld duiven of andere roofvogels. Tegenwoordig broedt de torenvalk ook op richels van gebouwen in steden.

Zie ook: Boomvalk, Slechtvalk, Kleine torenvalk, Roodpootvalk en Smelleken

Meer informatie over de torenvalk is ook te vinden op ValkenHok.nl.