Velduil

Asio flammeus

Orde:Uilen (Strigiformes)
Familie:Uilen (Strigidae)
Lengte:33 tot 40 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Spanwijdte:95 tot 105 cm
Biotoop:
Moeras
Heide en veld
Duinen
Toelichting
Periode:
Het gehele jaar
Wintergast
Doortrekker
Toelichting
Aantal broedparen:Enkele tientallen
Bijzonderheden:De velduil staat op de rode lijst.

Kenmerken

Het verenkleed is geelbruin van kleur
De bovenzijde is getekend met lichte en donkere vlekken
De onderzijde is lichter van kleur dan de bovenzijde
Op de borst bevinden zich donkere streepjes
De ogen bevinden zich aan de voorkant van de kop, zijn groot en omgeven door een krans van veertjes
De vleugelpunten zijn donker

Omschrijving

In tegenstelling tot de meeste andere uilen zijn velduilen ook overdag actief. De vogel jaagt in een trage glijvlucht boven open landschap. Aan het begin van de broedtijd baltsen velduilen hoog in de lucht met diepe, trage vleugelslagen. Ook klapt de vogel dan met de vleugels. De rug is donker met talrijke vaalwitte vlekken. Doordat ook de buik en de onderzijde vaalwit zijn, maakt de vogel met name in de vlucht een lichte indruk.

Het voedsel bestaat voornamelijk uit muizen. Om de drie jaar bereikt de muizenstand een hoogtepunt, alleen in deze jaren broedt de velduil. Het nest wordt op de grond gebouwd in een ondiepe kuil, waarin het vrouwtje 4 tot 7 witte eieren legt. Vogels uit Noord-Europa trekken naar het westen of het zuiden om te overwinteren en komen zo ook in Nederland.

Zie ook: Ransuil, Steenuil, Bosuil, Oehoe en Ruigpootuil