Waterspreeuw

Cinclus cinclus

Orde:Zangvogels (Passeriformes)
Familie:Waterspreeuwen (Cinclidae)
Lengte:17 tot 20 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Biotoop:
Rivieren
Toelichting
Periode:
Wintergast
Toelichting
Aantal broedparen:Geen

Kenmerken

Het verenkleed donkerbruin tot zwart van kleur
De kop is bruin
De staart is opvallend kort
De keel en borst zijn wit

Omschrijving

De waterspreeuw is een herkenbare vogel met een donkerbruin verenkleed en een opvallende witte borst. De vogel heeft korte vleugels en vliegt met snelle slagen, vaak laag over het water. Waterspreeuwen zitten regelmatig op een steen in het water.

Het voedsel van de waterspreeuw bestaat voornamelijk uit waterinsecten, die op de bodem van snelstromende riviertjes gevonden worden. Bij het zoeken naar voedsel duikt de vogel geheel onder water en loopt vervolgens over de bodem, waarbij de kop tegen de stroming ingehouden wordt. Hierdoor drukt de stroming de vogel tegen de bodem, een effect dat de vogel versterkt door de staart omhoog te houden. Voor het leven onder water heeft de waterspreeuw onder andere een beweegbare klep boven de neusgaten en een vlies bij de ogen zodat opspattend water niet in het oog komt.