Wilde eend

Anas platyrhynchos

Orde:Eendvogels (Anseriformes)
Familie:Eenden (Anatidae)
Lengte:50 tot 60 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Spanwijdte:81 tot 95 cm
Biotoop:
Stedelijk gebied
Moeras
Zee en kust
Agrarisch gebied
Meren
Rivieren
Toelichting
Periode:
Het gehele jaar
Wintergast
Doortrekker
Toelichting
Aantal broedparen:Minder dan 500.000
Toename of afname:Lichte afname

Kenmerken

De kop van het mannetje is in het prachtkleed glanzend groen met een witte halsband
In het prachtkleed is de borst van het mannetje donker bruin, de rest van het verenkleed is dan grijs
Het verenkleed van het vrouwtje en het eclipskleed van het mannetje zijn beide bruin met donkere vlekken
Op de vleugel bevindt zich een blauw veld met een witte rand
De poten zijn oranje van kleur

Omschrijving

Bij de wilde eend is het mannetje in tegenstelling tot het vrouwtje erg opvallend gekleurd. De kop van het mannetje is glanzend groen, terwijl de rest van het verenkleed grotendeels grijs is. Ook zijn de middelste staartpennen duidelijk omhoog gekruld. Het verenkleed van het vrouwtje is onopvallend bruin en bezet met donkere vlekken. Aan het eind van de zomer verliest het mannetje echter het fraaie prachtkleed en lijkt dan op een donker gekleurd vrouwtje. Dit eclipskleed houdt het mannetje niet lang, in het najaar komt het prachtkleed al weer terug.

Net als de meeste andere eenden heeft de wilde eend een brede snavel die over het wateroppervlak heen en weer bewogen wordt, waardoor het voedsel zoals zaden en plantendelen uit het water gefilterd worden. De wilde eend komt vooral voor in de buurt van stilstaand of langzaam stromend water en bouwt het nest in de dichte begroeiing langs de waterkant.

De meeste in Nederland broedende wilde eenden overwinteren ook in Nederland, maar exemplaren die broeden in het noorden van Europa trekken 's winters meestal naar het zuiden. De wilde eend is de stamvorm van de tamme eenden die in Nederland veel voorkomen in stadsvijvers en parken.

Zie ook: Slobeend, Wintertaling, Zomertaling, Pijlstaart en Grauwe gans