Start
 » 
Melding van fouten
 » 
fout is dat afgeraden wordt gebrande pinda's te nemen, ze moeten juist gebrand
Inloggen
Aanmelden
Zoeken
Omhoog
Start
Gebruiker fout is dat afgeraden wordt gebrande pinda's te nemen, ze moeten juist gebrand
L
19 november 2020 om 03:56

Gast
Link: https://www.eekhoorns.net/features-sp-957/artikelen/pinda-s-onderdeel-van-eekhoornvoer

In een eerder discussie over pinda's of deze gebrand of ongebrand moet zijn, werd gezegd ongebrand en bij de dierenwinkel halen, maar dit is fout, is gebleken uit onderzoek. http://vogelvisie.nl/forum/topic/694/ongebrande_pindas___
Het moet geroosterde pinda's zijn, kan ook in dop geroosterde pinda's zijn. Rauwe pinda's bevatten een stofje dat de werking van trypsine tegenhoud, dat is een enzym dat in de darmen zorgt voor het afbreken van eiwitten, zodat de eiwitten opgenomen kunnen worden, anders wordt het onverteerd weer uitgescheiden. Vogels eten veel insecten om eiwitten binnen te krijgen. In de winter zijn er minder en eten ze het voer dat mensen aanbieden. Je kunt het vinden in de volgende link, die zegt dat vogels dat ook hebben. Ik vond het altijd al vreemd, waarom worden pinda's voor mensen gebrand om eetbaar te worden, (al zou het zijn om bacteriën te doden), en niet voor vogels, bovendien komt het product pinda niet natuurlijk hier voor.
Link: https://www.eekhoorns.net/features-sp-957/artikelen/pinda-s-onderdeel-van-eekhoornvoer
Het gevolg is dat vogels ondervoed raken. Vogels kunnen witte veren krijgen en er ongezond uit gaan zien,

Ook schijnt er een verschil te zijn tussen gebrande pinda's en geroosterde pinda's. Volgens mij maakt dat niet uit. In het artikel staat, zolang het maar geen rauwe zijn. Roosteren is in hete lucht, en branden is een gepelde pinda in zijn eigen vet bakken. Volgens het artikel moeten de pinda's geroosterd worden. De vraag is of pinda's in de dop geroosterd zijn. Antwoord op internet is, dat de meeste pinda's gebrand worden. In de supermarkt staat dat er soms wel op soms niet. En bij dierenvoeding het ik het niet kunnen vinden. Het is al 100 jaar bekend maar er wordt weinig aandacht aan gegeven. Het enige bij de vogelbescherming zegt is, geen gebrande en gezouten pinda's , dus ook fout!
Waarschijnlijk om zelf een product aan te kunnen bieden.
https://www.basboernoten.nl/noten/pindas/pindas-in-dop Hier wordt het roosteren en branden uitgelegd.

De meeste pinda's zijn gebrand in nederland. In de dop heet het dan roosteren denk ik. Ik haal dan ook geen gepelde rauwe pinda's meer. Ik denk dat het voor de mens hetzelfde werkt met de trypsine.

Ik haal de geroosterde doppinda's in de supermarkt, zodat ze niet rauw zijn. De ekster, mooi vogels, ik voer vogels al jaren met divers voedsel in de winter, en hebben dit jaar twee nesten gemaakt. Andere jaren was het weinig. Prachtig een 15 tal vogels in vlucht. Toen ik doppindas begon te voeren vorig jaar was het de hele dag af en aan pinda's halen en ergens verder op een ander nest verstoppen? en daardoor twee nesten kunnen maken, heb niet eerder dit gezien.

In amsterdam komt ondervoede vogels steeds meer voor, kraaien met witte veren en in scandinavie zijn er geen zwarte kraaien meer te vinden. Die scandinaviers die volgen ook altijd alles braaf op zonder onderzoek.
leucisme http://natuurtijdschriften.nl/download?type=document;docid=545360

 
Dit onderwerp is gesloten. Het is niet meer mogelijk een antwoord toe te voegen.
L
#1
19 november 2020 om 04:26

Gast
De meeste geimporteerde pindadoppen zijn uit china en egypte en worden rauw verkocht. Het is de moeite om te kijken dat de pinda gebrand is (=is lang genoeg verhit, zodat het stofje vernietigd wordt dat trypsine tegenhoud)
Het beste is dan geroosterd in de dop denk ik.

Jumbo pinda's geven zelf al toe dat pinda's niet rauw gegeten kunnen worden: https://www.dekruidenbaron.nl/vliespindas-ongebrand-en-ongezouten-jumbo.html
Maar dat ze gebruikt moeten worden om gebakken! te worden in taarten.
https://www.mijnnatuurwinkel.nl/noten/pindas/ongebrande-jumbo-pindas-42224.html 
Dit onderwerp is gesloten. Het is niet meer mogelijk een antwoord toe te voegen.