Zwarte specht

Dryocopus martius

Orde:Spechtvogels (Piciformes)
Familie:Spechten (Picidae)
Lengte:42 tot 48 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Biotoop:
Loofbossen
Naaldbossen
Toelichting
Periode:
Het gehele jaar
Toelichting
Aantal broedparen:1.000 tot 1.500
Toename of afname:Lichte afname

Kenmerken

Het verenkleed is geheel zwart van kleur
De snavel is stevig en recht
De kruin van het mannetje is helder rood
Het vrouwtje heeft een helder rood achterhoofd

Omschrijving

De zwarte specht is een grote, zwarte vogel en onderscheidt zich met deze kenmerken meteen van de andere in Nederland levende spechten. De vogel leeft voornamelijk in bossen waar het nest uitgehakt wordt in een oude boom. Door de grote, ovale ingang is het nest te onderscheiden van de nesten van andere spechten. In de vlucht valt op dat de vogel in een rechte lijn vliegt, terwijl de meeste andere spechten een golvende vlucht hebben. Het voedsel van de zwarte specht bestaat uit mieren, andere insecten en kleine diertjes. De zang is een lachend geluid dat erg lijkt op de zang van veel andere spechten.

Het vrouwtje is van het mannetje te onderscheiden doordat bij haar enkel het achterhoofd rood gekleurd is, terwijl het mannetje een geheel rode kruin heeft.

Zie ook: Grote bonte specht, Groene specht, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht en Draaihals