Matkop

Parus montanus

Orde:Zangvogels (Passeriformes)
Familie:Mezen (Paridae)
Lengte:11 tot 13 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Biotoop:
Moeras
Agrarisch gebied
Struiken
Loofbossen
Naaldbossen
Toelichting
Periode:
Het gehele jaar
Toelichting
Aantal broedparen:Ruim 20.000
Toename of afname:Lichte afname
Bijzonderheden:De matkop staat op de rode lijst.

Kenmerken

De bovenzijde en staart zijn grijsbruin van kleur
De onderzijde is lichter gekleurd
Op de vleugels bevindt zich een onopvallende, lichte vlek
Onder de snavel bevindt zich een kleine zwarte keelvlek
De wangen en de borst zijn wit
Boven het oog is de kop zwart van kleur

Omschrijving

De matkop heeft een onopvallend grijsbruin verenkleed, met een zwarte kopkap en witte wangen. De glanskop is nauw verwant met de matkop, die bovendien sterk op de glanskop lijkt. De zwarte kruin van de matkop glanst niet en op de vleugels van de matkop bevindt zich doorgaans een lichte vleugelvlek, die bij de glanskop ontbreekt. Het achterste deel van de witte wangen is bij de matkop minder helder wit dan bij de glanskop. De roep van de matkop is een nasaal dèh dèh, terwijl de roep van de glanskop klinkt als pietie pietie. Tot ruim een eeuw geleden werden de matkop en de glanskop nog beschouwd als dezelfde soort, de zwartkopmees.

De matkop geeft meer dan de glanskop de voorkeur aan vochtige gebieden. De vogel eet 's zomers voornamelijk insecten, maar gaat in de winter over op het eten van zaden.

Zie ook: Glanskop, Koolmees, Pimpelmees, Zwarte mees en Kuifmees