Ransuil

Asio otus

Orde:Uilen (Strigiformes)
Familie:Uilen (Strigidae)
Lengte:31 tot 37 cm
Geluid:
  © ETI BioInformatics, SoortenBank.nl
Spanwijdte:85 tot 100 cm
Biotoop:
Struiken
Loofbossen
Naaldbossen
Heide en veld
Toelichting
Periode:
Het gehele jaar
Wintergast
Toelichting
Aantal broedparen:Ongeveer 5.000
Toename of afname:Lichte afname
Bijzonderheden:De ransuil staat op de rode lijst.

Kenmerken

De bovenzijde is bruin van kleur met een tekening van lichtere vlekken
De onderzijde is lichter en bedekt met onregelmatige lengtestrepen
De ogen bevinden zich aan de voorkant van de kop, zijn groot en omgeven door een krans van veertjes
De kop is breed en bevindt zich recht boven het lichaam
Op de kop bevinden zich rechtopstaande oorpluimen

Omschrijving

Net als alle andere uilen heeft ook de ransuil een gezichtssluier van kleine veertjes. Door de lange oorpluimen is de ransuil goed te onderscheiden van de meeste andere uilen. Ook de ransuil is vooral in de schemering en 's nachts actief. De vogel jaagt dan bij voorkeur op grotendeels open terrein op prooidieren zoals muizen en kleine vogels. Overdag slaapt de ransuil in een boom, meestal dicht bij de stam.

De ransuil overwintert in groepen van enkele tientallen exemplaren in boomgroepen op bijvoorbeeld begraafplaatsen of in parken, deze overwinterplaatsen worden vaak jaren achter elkaar gebruikt. De meeste ransuilen verblijven het hele jaar in hetzelfde gebied, maar vogels uit Noord-Europa trekken over een korte afstand naar het zuiden.

Zie ook: Velduil, Steenuil, Bosuil, Oehoe en Ruigpootuil

Meer informatie over de ransuil is ook te vinden op De Ransuil.